poniedziałek, 24 października 2016

Serowe babeczki z nutą pomarańczy - na urodziny i nie tylko


Są pyszne i ładnie wyglądają. Można je serwować zarówno podczas imprez, jak i bez okazji. A do tego - dziecko nie ma problemu z jedzeniem tego typu deseru. I mimo że zawierają cukier - to wierzę, że  są zdrowsze niż np. batony ze sklepu. Zapraszam na serowe babeczki.

Przepis na serowe babeczki

Przepisów na serowe babeczki jest bardzo wiele. Tak naprawdę jest to po prostu przepis na sernik. Do wykonania babeczek potrzebujemy jedynie odpowiednich foremek na muffinki. Ot, tyle. Zero rewelacji. Ale - czy robiliście kiedyś babeczki z sera? Ja robiłam pierwszy raz. I spotkały się ze znacznie większym zainteresowaniem mojej córki niż tradycyjny sernik. 

Składniki: 

1 kg sera (kupują takiego na sernik, w wiaderku), 
2 serki homogenizowane (waniliowe lub śmietankowe), 
1 szkl. cukru (zawsze dają ok. 3/4), 
7 jajek,
1/3 kostki masła, 
2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 
herbatniki (kładę na spód zamiast np. ciasta kruchego)
skórka z pomarańczy (może być kandyzowana, ale proponuję wtedy dodać mniej cukru)

Przepis krok po kroku

1. Żółtka ubijam z cukrem, dodaję miękkie masło, ser i serki homogenizowane, ubijam na wolnych obrotach, na koniec dodaję budynie i skórkę z 1 pomarańczy, mieszam mikserem.





2. Osobno ubijam białka na pianę i dodaję do połączonych składników z kroku 1.

3. Masę wykładam na blachę wyłożoną herbatnikami. W przypadku babeczek - kruszę herbatniki, żeby bez problemu wypełnić całe dno foremki.






4. Piekę ok. 45 - 60 min. w 180 st. (jeśli robię tradycyjny sernik, przy nagrzanym piekarniku ok. 45 min, jeśli go dopiero rozgrzewam ok. 60 min.). W przypadku babeczek piekę ok. 15 - 20 min. Ale musicie w swoim piekarniku sprawdzić, bo każdy piecze, niestety, inaczej.

I tyle! Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. A efekt - bardzo smakowity:) 



Ważne! Odpowiednie foremki i czysta skórka z pomarańczy!

W całym procesie pieczenia babeczek bardzo ważny jest wybór odpowiednich foremek na muffinki. Te tradycyjne, cienkie są zbyt cienkie. Masa może się w nie "wtopić" i nie urośnie odpowiednio. Proponuje te grubsze. Problem jest jednak taki, że ciężko je kupić w dobrej cenie. Kiedyś mi się udało (40 szt. kosztowało ok. 4 zł). Ostatnio zapas się skończył i szukałam nowych. Ceny troszkę mnie zdziwiły: za 20 szt. ok. 15 - 20 zł. Jeśli znajdziecie gdzieś grube foremki na muffinki (jak na zdjęciu) w dobrej cenie - dajcie, proszę znać:)

Oczywiście, można użyć foremek silikonowych, ale wyglądają one zdecydowanie mniej smakowicie. A osobiście nie proponuję wyciągania babeczek z foremek (ser na bokach może się odłamać i całość będzie gorzej wyglądać).

Dużą wagę zwracam też na skórkę z pomarańczy. Albo ją kandyzuję, albo przed wrzuceniem do masy porządnie parzę we wrzątku. 

Wolę takie smakołyki dla mojego dziecka niż ciastka kupowane w sklepie. Cukru w diecie dzieci i tak już całkowicie nie uniknę. A w serniku przynajmniej jest ser i jajka:)

Smacznego:):)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz